Jak správně stolovat

Správné stolování je důležitější než se zdá. Projeví se při něm sociální způsobilost člověka, sebeovládání, společenský takt, ovládání pravidel společenského chování, zdvořilost a slušnost.

sola-banner-top-pribory

Úprava stolu
Stůl má být prostřený tak, aby měl každý u stolu prostor min. 75 cm. Na stole by měl být klubový talíř, který má sloužit jako podklad pro ostatní talíře, které se budou přinášet a odnášet. Klubový talíř zůstává na stole po celou dobu. Vzdálenost mezi talířem a krajem stolu by měla být 2-3 cm.
Nesmí chybět látkový nebo papírový ubrousek, který se dává do klína a slouží také k utírání úst. Po dojedení se tento ubrousek sehne na polovinu a položí na stůl vedle sebe.

Talíře a příbory
Na stůl se nedává více než dva talíře najednou. Pokud na polévku používáte šálek, je zapotřebí i podšálek pokrytá malou dečkou. Vlevo od klubového talíře je umístěna miska na salát, vpravo miska na kompot (pokud se jako kompot podávají třešně, je nutný další talířek na pecky). Příbory se na pravou a levou stranu kladou podle posloupnosti jídel, které se budou podávat. Nejblíže ke talíři jsou příbory, kterými se bude jíst nejpozději.

ukládání příborů
Vidlička se pokládá zuby nahoru, lžička dnem na stůl, nůž ostřím k talíři, dezertní příbory nad talíř, uložené ručkami napravo či nalevo, podle toho, kterou rukou po nich sáhnete (dezertní příbory jsou: moučníková vidlička, dezertní nůž a vidlička, případně kávová lžička).

Jak co konzumovat
Polévka – podává se buď v hlubokých talířích nebo v šálku. Pokud se podává v šálku, je po několika nabrání lžičkou dovoleno ji vypít. Když se polévka míjí a potřebujeme si talíř naklonit, aby se nám lépe nabíralo, nikdy nenaklání talíř k sobě ale od sebe.

Brambory – oddělujícím se vidličkou, ne nožem

Dezerty – na dezerty se používá dezertní lžička samostatně nebo v kombinaci s vidličkou. Zmrzlina se má správně jíst lžičkou a přihrnovat dezertní vidličkou.

Ovoce – pecky vkládáme nejdříve do rukou, pak na talířek, který je k tomu určený. K jablku, hrušce a broskvi používáme nůž (můžeme i vidličku). Banán by se měl také nakrájet a ke kiwi a mangu používáme lžičku. Šťáva z kompotu na nepije.

Několik užitečných rad na závěr:

Dáma nesmí mít při stolování rukavice.
Kabelku si dáma klade do klína, nebo ji opře o židli, nikdy ji neklade na stůl.
Nemělo by se konverzovat s obsluhou.
Hostitelka přichází na své místo poslední, ale začíná jíst jako první.
Káva se přikládá k ústům is podšálkem.
Po dojedení se příbor spojí, překřížený příbor znamená, že jste ještě nedojedli, nebo prosíte přidat.
Na vodu, pivo, whisky, džusy a minerálky se používají sklenice bez stopky.

top-pribory-prvy-pohlad

Ukládání příborů

Když už máte pěkně prostřený stůl ubrusy následně ukládejte příbory. Příbory ukládejte také 2 až 3 cm od okraje stolu vedle velkém klubovém talíři. Nikdy je nestrkejte pod talíř. Vidličku kladete vlevo vedle talíři vidlicí nahoru. Nůž zase vpravo ostřím ke talíři. Když bude v menu polévka kladete lžíci vedle nože dnem na stůl. Plánujete podávat předkrm přidejte další příbor. Budete mít dva příbory. Lžíce zůstává mezi noži. Při předkrmu berete první příbor z vnější strany. Počet příborů je limitován. Neukládat na stůl více než tři. Příbory raději doložit.

Na nápoje ukládáme poháry nad špičku nože. Když se v menu bude podávat salát nebo kompot na stůl patří lžička i vidlička. Lžičku na kompot dáváme před talíř s rukojetí k pravé ruce. Když to bude kompot s peckami, nezapomeňte talířek položit na stůl. Vidličku na salát klademe před talíř rukojetí k levé ruce. Vlevo ke talíři servírujeme misku se salátem. Misku s kompotem zase vpravo. Ubrousek postavíme do středu talíře nebo po levé straně talíře.

Na střed rovnoměrně rozložíte kořenky, vázy s květinami, svícny. Velmi vhodným doplňkem slavnosti jsou květiny ve váze, zda ikebana z čerstvých květů.

Květiny vložte do vyšších i užších váz, aby nepřekážely šmelícím se hostům. Ikebana se také hodí na čelo stolu kde oproti nesedí hosté.

Květiny a příbory značky SOLA jsou příjemným zpestřením slavnostně prostřeného stolu.

Napsat komentář